Kamerlid
Kruimelpad
Beleidsnota pensioenen onthult de werkelijke omvang van de pensioenbom. Wim Van der Donckt: “Twintig miljard euro extra aan jaarlijkse pensioenuitgaven, op amper vier jaar tijd. Dat is ronduit beangstigend.”
De beleidsnota pensioenen onthult de werkelijke omvang van de pensioenbom. Wim Van der Donckt: “Twintig miljard euro extra aan jaarlijkse pensioenuitgaven, op amper vier jaar tijd. Dat is ronduit beangstigend.”
In de Kamercommissie Sociale Zaken werd vandaag de begroting en de beleidsnota voor pensioenen besproken. Klopt de onheilstijding dat de pensioenlast uit de hand loopt? Spoiler alert: ja.
Wim Van der Donckt: “In 2020, bij het aantreden van de Vivaldi-regering, bedroegen de totale pensioenlasten 51,7 miljard euro. Hoeveel miljard trekt de regering voor volgend jaar uit? Schrik niet: in 2024 plant Vivaldi 71,2 miljard euro uit te geven aan de pensioenen. Dat is een stijging van net geen 20 miljard euro op vier jaar tijd, wat neerkomt op een verhoging van de totale pensioenlasten met 37,6%. Dat cijfer overtreft ruimschoots de economische groei in deze periode. Ik hoef er geen tekeningetje bij de te maken wat dit betekent voor de betaalbaarheid van de pensioenen op langere termijn.”
Indexeringen en pensioenmaatregelen van de federale regering
Wim Van der Donckt: “Het klopt, we hebben verschillende grote indexeringen gehad de afgelopen vier jaar. En ja: dat heeft ook de inkomsten uit de lasten op arbeid doen stijgen. Maar in de pensioenenuitgaven zijn indexeringen slechts verantwoordelijk voor de helft van de stijging. De andere helft komt op rekening van pensioenmaatregelen van deze regering. Die heeft onder meer beslist tot een significante opwaardering van de minimumpensioenen, waar wij achter stonden, maar de regering heeft tegelijk nagelaten om daaraan een voldoende hoge voorwaarde van effectief gewerkte jaren te koppelen. Dat heeft geleid tot de explosie van de pensioenuitgaven die we vaststellen in het stelsel voor werknemers, wat in absolute cijfers de grootste slokop is in de huidige stijging.”
De Europese Unie wordt hier niet gelukkig van
Wim Van der Donckt: “De EU waarschuwt België al langer dat de stijging van de pensioenkosten in toom gehouden moet worden. De Europese Commissie heeft dan ook felle kritiek geuit op het pensioenbeleid van Vivaldi. Volgens de Commissie heeft de regering met de in 2021 en 2022 genomen pensioenmaatregelen de vergrijzingsfactuur op lange termijn verzwaard met liefst 1,2% van ons bruto binnenlands product (bbp). En dat terwijl zowel het regeerakkoord, als de Europese engagementen die de regering aanging in het Belgisch herstel- en veerkrachtplan, voorzagen dat er maatregelen zouden genomen worden om de financiële houdbaarheid van onze pensioenen net te verbeteren.”
De PS is baas
“Na afloop van het debat van vandaag kan ik slechts vaststellen dat de PS het heel slim gespeeld heeft. Bij het begin van de legislatuur heeft de PS zijn eigen prioriteiten er op een drafje kunnen doorjagen. Denk aan het verhogen van de minimumpensioenen zonder voldoende werkvoorwaarde. Denk ook aan de verhoging van het IGO, waaraan in het geheel géén werkvoorwaarde is gekoppeld. Daarna zouden de prioriteiten van de andere partijen aan bod komen, zoals de pensioenbonus, het inperken van de perequatie, enz… Maar daar kwam niets van in huis. De PS had haar eigen trofeeën binnen gehaald en leunde daarna zelfgenoegzaam achterover. De rest van de coalitie heeft zich in de luren laten leggen. Laat dit een les zijn voor de volgende coalitie” , besluit Van der Donckt.