Kamerlid
Kruimelpad
De PS krijgt haar zin: ‘pensioenhervorming’ is symbolisch non-akkoord
De duur van de onderhandelingen bleek omgekeerd evenredig met de kwaliteit van het resultaat: het pensioenakkoord van Vivaldi is een lege doos die zelfs niet eens gefinancierd is. De voorbije maanden gaf de PS herhaaldelijk aan dat er voor haar geen hervormingen nodig waren in het pensioenstelsel. “De PS krijgt nu haar zin. Waar zijn nu de partijen die verkondigden dat er beter geen akkoord wordt gesloten dan een slecht akkoord?”, reageert Kamerlid Wim Van der Donckt.
"De regering-De Croo kwam vannacht niet naar buiten met een pensioenhervorming, maar met een symbolisch non-akkoord. Wat onze toekomstige generaties nodig hebben, is een robuust toekomstplan. Wat ze krijgen is een kibbelende regering die na weken marathon-vergaderen het woord ‘akkoord’ aflevert. De vergrijzingsfactuur zal een loodzware hypotheek leggen op ons beleid van morgen, maar de Vivaldi-regering blijkt onmachtig dat fundamentele probleem aan te pakken,” vult fractievoorzitter Peter De Roover aan.
Pensioenextraatje
De pensioenbonus was zowat het enige punt waar alle zeven partijen het snel over eens waren. Dat pensioenextraatje voor wie niét met vervroegd pensioen gaat, was afgeschaft in de vorige regering met de N-VA, omdat het nauwelijks effect had in verhouding met de kost. Vivaldi vist dat nu opnieuw op, tegen beter weten in.
Verpakt als 20 jaar
Het minimum aantal gewerkte jaren om recht te hebben op het minimumpensioen van 1.500 euro wordt vastgelegd op 20 jaar. “Het is te zeggen: op 5.000 gewerkte dagen. Het wordt dus enkel verpakt als ’20 jaar’”, weet Wim Van der Donckt. “Een loopbaan van 42 jaar telt 14.040 dagen. De overgangsperiode is trouwens belachelijk lang. De voorwaarden gaan pas in op 1 januari 2024 en voor wie vandaag 53 jaar of jonger is.”
Slag in gezicht
Er blijven ook heel wat niet-gewerkte periodes gelden als effectief gewerkte jaren. “Met andere woorden: wie vooral niét werkte kan nog steeds hetzelfde pensioen krijgen als iemand die een hele carrière lang heeft gewerkt. Dat is een slag in het gezicht van alle mensen die werken én bijdragen”, zegt Van der Donckt.
Niet-gefinancierde lege doos
De Vivaldi-regering voert de maatregelen overigens in zonder budgettaire controle. Uit een eerste reactie van staatssecretaris De Bleeckere bleek namelijk dat de plannen nog niet berekend werden. “Het akkoord is dus niets meer dan een niet-gefinancierde lege doos. Het zal de reële pensioenleeftijd niet verhogen noch de betaalbaarheid van de pensioenen verzekeren. Dat was nochtans het engagement van het regeerakkoord. Het tekort in de sociale zekerheid zal blijven oplopen en de toekomst van de volgende generaties hypothekeren. Onder de Vivaldi-regering verzwaart de pensioenfactuur, dát is de realiteit”, oordeelt Wim Van der Donckt.